Friday, 27 Apr 18, 10.54.27

Aţi intrat ca Guest | Grupa "Guests"Bine aţi venit Guest | RSS
Principala | Programul de vaccinare si deparazitare la caini - Forum | Profilul meu | Înregistrare | Ieşire | Login
                                     PentruAnimale.ro                 

                         

[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentului forumului · Căutare · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Useful information » Boli si tratamente pitbull » Programul de vaccinare si deparazitare la caini
Programul de vaccinare si deparazitare la caini
alexDate: Saturday, 21 Jul 12, 14.44.20 | Message # 1
Lieutenant general
Group: Users
Messages: 732
Awards: 5
Reputation: 0
Status: Offline
Programul de vaccinare si deparazitare reprezinta practic primul contact al proprietarului si deopotriva al pacientului cu medicul veterinar, fiind unul dintre lucrurile cele mai importante in ceea ce priveste profilaxia starilor morbide la animalele de companie.

Inceperea vaccinarilor

Necesitatea imunizarii active fata de bolile infectioase deriva din aceea ca sunt produse de entitati virale specifice, cu o mare afinitate pentru organismele tinere, si in marea lor majoritate produc afectiuni clinice mortale pentru aceasta perioada de varsta.

De regula, organismul este protejat de aceste afectiuni virale pana la varsta de 5 saptamani de catre anticorpii preluati din colostrul ingerat (o forma speciala de lapte maternal, cu un continut ridicat de grasimi si proteine), beneficiind de o imunizare pasiva, care protejeaza organismul de agresiunile virale. Permeabilitatea tubului digestiv pentru aceste particule proteice scade o data cu inaintarea in varsta, astfel ca devine necesara o imunizare activa a organismului.

Varsta de 5 saptamani este considerata optima pentru demararea actiunilor de vaccinare/deparazitare. La aceasta varsta se incepe cu deparazitarea interna, aceasta manopera fiind necesara deoarece parazitii pot fi transmisi de la mama la fat chiar din perioada fetala (transmitere transplacentara), ulterior prin laptele matern si prin ouale eliminate o data cu fecalele. In parazitarile masive se pot intalni manifestari sistemice, cum ar fi cele digestive (gastroenterita, chiar hemoragica), manifestari nervoase datorate toxinelor produse de paraziti, fermentatii anormale ale continutului alimentar cu balonarea consecutiva a abdomenului, aport insuficient de proteine, glucide, vitamine, minerale (fapt care conduce la o dezvoltare intarziata a organismului si, foarte important, la o scadere a capacitatii de aparare a organismului), sindrom obstructiv/ocluziv prin adevarate "ghemuri" de paraziti, stanjenind astfel tranzitul digestiv. Rapelul la deparazitare se face la 10 - 14 zile, acest interval fiind considerat suficient pentru ca formele larvare sa incheie ciclul evolutiv si ajungand la stadiul de adult sa se localizeze la nivel intestinal.

Vaccinuri specifice

Prima vaccinare incepe la 6 saptamani, NUMAI la organismele clinic sanatoase (in caz contrar tulpina vaccinala inoculata poate produce boala, pe fondul imunosupresiei), de obicei cu vaccinarea impotriva Parvovirozei, boala care este frecventa la aceasta varsta si care se manifesta prin sindrom de gastroenterita hemoragica (voma incoergibila, fecale apoase sangvinolente eliminate cu o frecventa crescuta - chiar si de 20 ori /zi), lucru care duce la deshidratarea accentuata a organismului, la un sindrom de malabsorbtie, deperditie de electroliti cu acidoza metabolica consecutiva. Virusul are o mare afinitate pentru celulele cu grad ridicat de multiplicare, de aceea se poate intalni la aceasta varsta si o forma cardiaca mortala (moarte prin afectarea miocardului si deci a functiei cardiace).

Urmatorul vaccin se efectueaza la interval de 2-3 saptamani, fiind un vaccin tetravalent pentru Parvoviroza, Maladia Carre (impropriu denumita "Jigodie "), Hepatita infectioasa Rubarth, Leptospiroza.

Maladia Carre este o boala infectioasa cu prevalenta maxima la varsta de 6-8 luni, caracterizata prin febra, conjunctivita purulenta, bronhopneumonie, care ulterior cedeaza locul manifestarilor gastrointestinale (enterita hemoragica) si ultima manifestare - forma nervoasa (de cele mai multe ori mortala).

Hepatita Rubarth se manifesta prin febra, sete exagerata, vomitari, diaree, mers nesigur (tremurator), sensibilitate exagerata la nivel hepatic, crize hepatice insotite de o stare de excitatie, latrat, alergaturi cu lovirea de obiectele din jur, dupa care urmeaza o stare de epuizare completa; uneori pot aparea crize epileptiforme, pareze, opacifieri difuze ale corneei ("boala ochilor albastrii ").

Leptospiroza se poate exprima fie printr-un sindrom icteric (boala Weil), cu febra, apatie vomitari, tulburari urinare, hemoragii la nivelul mucoaselor aparente, sete accentuata care contrasteaza cu o cantitate mica de urina eliminata (datorita afectarii functiei renale), fie prin sindrom tific cu manifestari urinare si enterice.

Dupa acest vaccin tetravalent, optional se poate apela la un vaccin monovalent impotriva Coronavirozei, entitate virala ce evolueaza cu sindrom enteric de intensitate mai mica comparativ cu celelalte boli (Parvoviroza , Maladia Carre), dar care se poate complica cu infectii bacteriene pe fondul imunosupresiei.

Ultimul vaccin care se efectueaza la caine este vaccinul hexavalent, care contine rapelul pentru Parvoviroza, Leptospiroza, Maladia Carre, Hepatita Infectioasa, precum si doua valente noi: Parainfluenta - afectiune respiratorie de gravitate redusa, dar cu evolutie trenanta, descurajanta pentru proprietar si care se poate complica bacterian; Rabia - entitate virala majora, carantinabila, cu importanta sociala deosebita.

Pe parcursul programului de deparazitare/vaccinare nu este recomandat contactul cainelui cu mediul exterior.

Tipuri de vaccinuri

In continuare iti prezentam cateva din produsele utilizate in cadrul programului de vaccinare/deparazitare:

NOBIVAC - INTERVET

5 saptamani - deparazitare 1

6 saptamani - NOBIVAC PUPPY DP : Vaccin bivalent contra Parvovirozei si Maladiei Carre ( Jigodiei )

7 saptamani - deparazitare 2

8 saptamani - NOBIVAC DHLP : Vaccin tetravalent contra Parvovirozei , Maladiei Carre , Leptospirozei , Hepatitei Infectioase

10 saptamani - NOBIVAC CORONA : Vaccin monovalent contra Coronavirozei

11 saptamani - deparazitare 3

12 saptamani - NOBIVAC DHPPI : Vaccin tetravalent contra Parvovirozei , Maladiei Carre , Hepatitei Infectioase , Parainfluentei

16 saptamani - NOBIVAC RL : Vaccin contra Leptospirozei si Rabiei

EURICAN - MERIAL

5 saptamani - deparazitare 1

6 saptamani - PARVODOG P : Vaccin manovalent contra Parvovirozei

7 saptamani - deparazitare 2

8 saptamani - EURICAN DHPPI :Vaccin contra Parvovirozei , Maladiei Carre , Hepatitei Infectioase , Parainfluentei

10 saptamani - EURICAN DHPPI-L : Vaccin contra Parvovirozei , Maladiei Carre , Hepatitei Infectioase , Parainfluentei , Leptospirozei

16 saptamani - EURICAN DHPPI-RL : Vaccin hexavalent contra Parvovirozei , Maladiei Carre , Hepatitei Infectioase , Parainfluentei , Leptospirozei , Rabiei

La 10-14 zile de la ultimul vaccin cainele poate lua contact cu mediul exterior
 
Forum » Useful information » Boli si tratamente pitbull » Programul de vaccinare si deparazitare la caini
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright pitbulls.ro © 2018 | Free games templates