Thursday, 26 Apr 18, 09.25.31

Aţi intrat ca Guest | Grupa "Guests"Bine aţi venit Guest | RSS
Principala | Excrescente ale pielii - Forum | Profilul meu | Înregistrare | Ieşire | Login
                                     PentruAnimale.ro                 

                         

[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentului forumului · Căutare · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Useful information » Boli si tratamente pitbull » Excrescente ale pielii
Excrescente ale pielii
pitbullsDate: Saturday, 28 Jul 12, 16.50.44 | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
Messages: 1512
Awards: 7
Status: Offline
Excrescentele cutanate reprezinta mase de tesut crescute in piele sau care pot fi simtite sub piele. Cainii pot dezvolta umflaturi mici (papule) sau mari (noduli) pe piele. Aceste mase si umflaturi apar destul de des, in special la cainii batrani.

De multe ori, cuvantul „nodul" te duce cu gandul la cancer. Exista multe alte cauze pentru aparitia nodulilor. Excrescenta sau masa cutanata poate fi o tumoare maligna sau benigna, un abces, chist, hematom (masa umpluta cu sange) sau o reactie a pielii la un alergen (urticarie). Nodulii sunt acumulari benigne de grasimi, numite lipoame. Toti nodulii trebuie examinati, pentru a verifica daca nu cumva sunt maligni.

La ce sa fii atent?

Orice nodul sau umflatura noua trebuie examinate imediat, in special daca este vorba de un nodul care creste rapid, este fierbinte sau dureros, este ulcerat sau sangereaza, are o forma neregulata sau este bine prins de tesuturile de sub piele.

Oricare dintre semnele de mai sus reprezinta un motiv pentru a cere sfatul medicului veterinar.

Diagnosticarea

Veterinarul va face un istoric complet. Asteapta-te sa iti adreseze urmatoarele intrebari:

Cand a aparut excrescenta?
S-a marit sau s-a micsorat, s-a modificat ca aspect?
Nodulul pare fi atasat de stratul intern al epidermei?
Cat de repede creste?
Au existat rani sau injectii recente?
Este doar un nodul sau mai multi?
S-a schimbat comportamentul animalului, mananca mai putin, a pierdut in greutate, a avut stari de voma, diaree sau este letargic?
Se va face o examinare fizica. Veterinarul va acorda atentie sporita aspectului masei, daca este sau nu dureroasa, daca este pe piele sau subcutanata, daca este atasata de tesuturile interne sau in ce loc a aparut. Testele suplimentare includ:

Aspiratia masei cu un ac mic, pentru a recolta celule in vederea examinarii sub microscop (citologie). Acest test nu necesita anestezie si duce la aflarea unui diagnostic.
Daca masa este ulcerata sau supureaza, lichidul va fi prelevat pe o lamela de microscop, pentru examinare.
Poate fi facuta o biopsie, fiind apoi trimisa unui veterinar patolog pentru examinare. Biopsia inseamna scoaterea completa sau partiala a masei.
O bucatica de tesut va fi trimisa pentru recoltarea culturii, daca este suspectata prezenta unor agenti infectiosi ca bacteriile sau ciupercile.
Tratamentul si ingrijirea la domiciliu

Tratamentul depinde de cauza aparitiei masei cutanate. Nu exista un tratament specific pentru toate excrescentele de pe piele.

Administreaza-i cainelui toate medicamentele prescrise si monitorizeaza indeaproape masele cutanate, pentru a observa daca au crescut, sunt fierbinti, rosii si dureroase.

Daca excrescenta a fost scoasa sau i s-a facut biopsie, urmareste locul operatiei, pentru a vedea daca se infecteaza, inflameaza, daca este fierbinte sau dureros.

Masa sau nodulul cutanat poate fi in piele, in tesuturile de sub piele sau atasat de epiderma si tesuturile interne. Astfel, inmultirea celulelor, basicile cu lichid sau resturi sau inflamarea tesuturilor pot determina formarea unei mase cutanate. Impactul asupra sanatatii depinde de gravitatea cauzei care provoaca excrescenta si de succesul tratamentului.

Cele mai obisnuite cauze pentru aparitia excrescentelor cutanate sunt tumorile (maligne si benigne), zgarieturile, infectiile si alte cauze.

Tumorile maligne

Tumorile maligne reprezinta inmultirea celulelor canceroase care pun cainele in pericol fie prin invadarea tesuturilor apropiate, fie prin raspandirea lor in alte zone ale corpului (metastaza). Sunt prea multe tipuri de tumori cutanate pentru a le enumera aici, dar cateva din cele mai intalnite sunt:

Tumorile mastocitare. Acestea se compun din mai multe mastocite, un tip de celula care se gaseste in piele.
Aceste celule elibereaza substante implicate in raspunsul alergic si imun. Tumorile de acest tip pot invada local celulele sanatoase, ducand la metastaza.
Melanoamele. Acestea sunt tumori ale tipului de celule care pigmenteaza pielea. Ele pot fi maligne sau benigne. Melanoamele de pe picioare sau din cavitatea bucala sunt extrem de agresive si periculoase. Aceste tumori sunt de culoare neagra.
Fibrosarcoamele. Afecteaza tipul de celule care ajuta la formarea tesutului conjunctiv de sub piele. Duc de foarte putine ori la metastaza, dar sunt foarte distructive pe plan local.
Carcinoamele cu celule scuamoase sunt tumori maligne ale celulelor epidermei, care apar frecvent in zonele cu piele nepigmentata sau de culoare deschisa, din cauza arsurilor solare. Duc foarte rar la metastaza, dar distrug tesuturile locale. Pot fi provocate si de alte cauze.

Tumorile benigne

Tumorile benigne reprezinta inmultirea celulelor care nu invadeaza alte tesuturi si nu se raspandesc. Sunt periculoase doar atunci cand cresc intr-un spatiu inchis, cum ar fi in interiorul capului, unde pot presa creierul. Este nevoie sa fie scoase daca inhiba functiile importante sau daca se rup si sangereaza sau daca devin suparatoare. Cateva din tipurile de tumori benigne sunt listate mai jos:

Lipoamele sunt tumori benigne din celule de grasime, care se gasesc sub pielea cainilor. Acestea devin o problema atunci cand cresc foarte mult sau cand cresc intr-un loc care impiedica animalul sa se miste.
Adenoamele perianale se gasesc sub coada, in piele, langa anus. Apar de cele mai multe ori la masculii care nu au fost castrati. Probabil ca veterinarul iti va recomanda sa-l si castrezi odata cu scoaterea masei cutanate, pentru a preveni aparitia altor tumori. Din fericire, varianta maligna a acestei tumori, adenocarcinomul perianal, este rara.
Abcesul este colectarea unor celule inflamatorii (celulele albe din sange) care s-au strans intr-o zona din sau de sub piele, prin stimularea unui agent infectios (ciuperca sau bacterie).
Hematomul este un spatiu umplut cu sange, care se gaseste sub piele si este cauzat de traume sau de un defect al sistemului de coagulare a sangelui.
Urticaria. Atunci cand cainele are o reactie alergica, celulele specifice vor elibera substante chimice care duc la inflamarea si inrosirea pielii.
Chistul este un spatiu din sau de sub piele, umplut cu lichid sau cu resturi celulare. Chisturile sunt cauzate de functionarea anormala a glandelor din piele.

Diagnosticarea include:

Un istoric medical complet si o examinare fizica. Va trebui sa raspunzi la intrebari de genul: cand a aparut excrescenta, cum arata atunci cand a aparut si cat de mult a progresat, cat de repede creste si daca este fierbinte, inflamata sau dureroasa. Vor fi necesare si alte teste, pentru a stabili cauza aparitiei nodulului sau a umflaturii.
Aspirarea masei. Materia aspirata se pune pe o lamela, este colorata si privita la microscop. Multe mase cutanate pot fi identificate astfel. De exemplu, celulele de grasime se afla in lipoame si mastocitele in tumorile mastocitare. Din abcese este aspirat puroi, iar din chisturi, resturi sau lichid. Din unele tumori este foarte greu sa fie aspirate celulele si acest test nu poate oferi un diagnostic. In plus, unele celule sunt dificil de identificat atunci cand nu apar sub forma lor normala.
Frotiul cu amprenta. In cadrul acestei tehnici, o lamela din sticla este apasata pe o leziune umeda si colorata pentru a fi privita la microscop. Este extrem de utila in examinarea abceselor deschise si a altor leziuni infectioase. Pe lamela se vor vedea nu numai celulele albe din sange, ci si agentul infectios (de tip fungic sau bacterian).
Biopsia. Aceasta procedura este folosita daca problema nu poate fi stabilita prin alte metode. Dupa administrarea sedativului sau a anestezicului, este recoltata o bucata din masa cutanata, prin folosirea unui ac de biopsie sau a unui bisturiu. Biopsia este transmisa unui veterinar patolog pentru a afla tipul de celule prezente. O bucatica de tesut va fi trimisa pentru prelevarea culturii de agenti infectiosi.
Lichidele recoltate din masele cutanate sunt si ele trimise pentru obtinerea unei culturi. In functie de rezultate, se prescrie un antibiotic sau medicament antifungic.
Tehnicile imagistice, ca radiografia (raze X), ecografia si tomografia pot fi folosite pentru a evalua gradul de raspandire a masei cutanate, pentru a cauta metastaze in alte locuri si pentru a stabili procedurile chirurgicale.
Se fac si teste de evaluare a sistemului de coagulare, daca inflamatiile sunt hematoame.

Tratamentul depinde de diagnosticul final

Tumorile maligne pot fi indepartate chirurgical, tratate prin chimioterapie, cu radioterapie sau o combinatie a acestora.
Tumorile benigne sunt scoase doar daca devin enervante.
Abcesele sunt sparte, curatate si spalate. Dupa aceea se administreaza antibiotice.
Hematoamele sunt tratate prin identificarea si eliminarea cauzei. Hematoamele provocate de traume se vindeca fara tratament.
Chisturile pot fi deschise, drenate si spalate, tratate prin scoaterea completa a chistului sau pot fi lasate in pace daca acest lucru nu il deranjeaza pe stapanul cainelui.
Urticaria si alte reactii alergice sunt tratate cu medicamente antiinflamatoare, ca steroizii si antihistaminicele.


"Pain is temporary ... Pride is forever!! Suffer now and live the rest of your's life as a Champion!!!"
 
Forum » Useful information » Boli si tratamente pitbull » Excrescente ale pielii
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright pitbulls.ro © 2018 | Free games templates