Sunday, 24 Jun 18, 20.25.32

Aţi intrat ca Guest | Grupa "Guests"Bine aţi venit Guest | RSS
Principala | Pneumonia de aspiratie - Forum | Profilul meu | Înregistrare | Ieşire | Login
                                     PentruAnimale.ro                 

                         

[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentului forumului · Căutare · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Useful information » Boli si tratamente pitbull » Pneumonia de aspiratie
Pneumonia de aspiratie
pitbullsDate: Wednesday, 15 Aug 12, 09.29.35 | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
Messages: 1512
Awards: 7
Status: Offline
Pneumonia de aspiratie reprezinta inflamarea parenchimului pulmonar, precum si a arborelui bronsic, ca urmare a contaminarii acestor structuri cu materiale straine, de provenienta gastrointestinala, prin aspiratie. Aspiratia este de fapt inhalarea de continut orofaringian sau gastric in caile respiratorii. Aspiratia unor astfel de substante are diverse consecinte, si influenteaza respiratia in functie de natura si continutul particular al materialului aspirat, in functie de frecventa aspirarii dar si in functie de starea functionala anterioara a plamanilor.

Consecintele aspiratiei pot fi foarte variate: de la dezvoltarea unor infectii cronice (si tendinta de aparitie a unor granuloame pulmonare), pana la acutizari cu aparitia sindromului de detresa respiratorie a adultului, care are un prognostic destul de rezervat, avand chiar pericol letal.

Pneumonia de aspiratie poate fi referita si ca “pneumonita de aspiratie”, chiar daca tratamentul lor este diferit. In sens mai specific, pneumonia de aspiratie se caracterizeaza prin leziuni aparute la nivelul arborelui traheobronsic ca urmare a aspirarii acute de continut gastric (apare mai frecvent la pacientii cu status mental alterat sau stare de constienta absenta).

Pneumonia de aspiratia este o afectiune cronica, aparuta ca urmare a aspirarii timp indelungat a unor substante cu efecte toxice asupra plamanilor sau bronhiilor. Pacientii nu isi dau seama de acest fapt, cantitatile aspirate sunt reduse cantitativ si pot parea nesemnificative, insa in timp ele pot favoriza aparitia unui process infectios pulmonar. Aspiratia poate sa apara si in cazul persoanelor sanatoase, in timpul somnului.

Pe un teren perfect functional, cand procesele fiziologice se desfasoara in parametri normali, nu apar manifestari clinice ale acestei aspiratii deoarece cilii care se gasesc in arborelele traheobronsic sunt capabili sa elimine substantele aspirate. La clearance (eliminare) participa atat aparatul ciliar cat si secretia de mucus. In cazul in care substantele straine au ajuns in parenchim, ele sunt preluate de catre macrofagele alveolare, celule cu rol foarte bine stabilit: de inlaturare a agentilor straini (exogeni) care ajung accidental la acest nivel.

In cazul in care este vorba de o cantitate considerabila de material digestiv aspirat, iar terenul pacientului favorizeaza patrunderea acestuia pana in parenchim, apar numeroase efecte fiziopatologice, exprimate prin debutul unui tablou clinic particular. Astfel de pacienti sunt cei cu afectiuni stomatologice (a caror flora orofaringiana este foarte contaminata cu bacterii)
Specialistii aproximatizeaza ca 45% dintre animalele sanatoase aspira material orofaringian in timpul somnului (sau cantitati mici de saliva). Doar 4% dintre acestia vor avea si acuze clinice, insa. Cele mai frecvente cazuri de pneumonie de aspiratie apar la aspiratia apei in cazurile de inec in apa.

Prevalenta afectiunii variaza foarte mult in functie de varsta, de afectiunile neuromusculare sau de statusul psihic si de constienta pacientului. Studiile au demonstrat insa ca cel mai mare risc de aspiratie il au animalele varstnice. In plus, in cazul lor, complicatiile acestei afectiuni sunt mult mai frecvente si pot avea un prognostic mai rezervat.


"Pain is temporary ... Pride is forever!! Suffer now and live the rest of your's life as a Champion!!!"
 
Forum » Useful information » Boli si tratamente pitbull » Pneumonia de aspiratie
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright pitbulls.ro © 2018 | Free games templates