Thursday, 26 Apr 18, 09.28.44

Aţi intrat ca Guest | Grupa "Guests"Bine aţi venit Guest | RSS
Principala | Profilul biochimic - Forum | Profilul meu | Înregistrare | Ieşire | Login
                                     PentruAnimale.ro                 

                         

[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentului forumului · Căutare · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Useful information » Boli si tratamente pitbull » Profilul biochimic
Profilul biochimic
pitbullsDate: Wednesday, 27 Jul 11, 05.14.37 | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
Messages: 1512
Awards: 7
Status: Offline
Profilul biochimic este un test sangvin care evalueaza functia organelor interne, masoara electrolitii si nivelul enzimelor. Un profil biochimic este indicat la orice animal bolnav. Totodata, acest test poate indica evolutia unei boli, ajutandu-l pe veterinar sa prescrie un anumit tratament.
Un profil biochimic poate fi util in cazul unor animale aparent sanatoase. La un animal batran, anumite boli pot fi identificate cand se afla in primul stadiu al dezvoltarii. Nu sunt contraindicatii in privinta acestui test, insa trebuie sa fie facut cu grija, in special in cazul animalelor care au probleme la nivelul sangelui.

Ce dezvaluie un profil biochimic?


Un profil biochimic va dezvalui semne ale unor afectiuni la nivelul organelor, in special la rinichi sau ficat. Acest test poate fi facut pentru diagnosticarea diverselor probleme metabolice si pentru a ajuta veterinarul sa recunoasca anumite boli hormonale (endocrinologice). La animalele cu probleme urinare, care au varsaturi, diaree si cancer, profilul biochimic este foarte important. De exemplu, anumite deficiente sau excese ale sodiului, potasiului, calciului din sange pot pune in pericol viata patrupedului. In alte cazuri, testul biochimic va indica o anumita problema, iar veterinarul va putea recomanda alte teste pentru stabilirea unui diagnostic de baza.

Cum se face un profil biochimic?


Cainele este tinut de un asistent si pozitionat astfel incat sa aiba acces la vena. Zona este dezinfectata cu alcool sanitar si se evidentiaza vena, in unele cazuri fiind nevoie de tunderea parului din zona, in special la animalele cu par lung si vene mici.

Dupa recoltarea probei de sange, zona intepata va fi presata usor, pentru a nu exista sangerari ulterioare excesive sau umflaturi. Dupa analiza de sange, verifica frecvent daca intepatura nu mai sangereaza, mai ales daca patrupedul are probleme cu coagularea sangelui.

Majoritatea laboratoarelor folosesc ser pentru efectuarea testului, iar in acest caz proba de sange trebuie separata in mai multe parti. Sangele este lasat sa se coaguleze in tubul de sticla. Serul este indepartat si trimis laboratorului pentru analize. Majoritatea spitalelor veterinare au aparate pentru realizarea profilului biochimic si pot face acest test.

Un profil biochimic poate fi finalizat in aproximativ 40-60 de minute, din momentul in care probele de sange au ajuns in laborator. Rezultate sunt disponibile dupa o perioada cuprinsa intre 6 si 24 de ore.

Profilului biochimic este dureros pentru caine?


In general, durerea in acest caz este asociata cu momentul colectarii sangelui. Un mic ac este folosit in acest sens. Ca si in cazul oamenilor, si la animale durerea poate varia. In majoritatea cazurilor se simte o mica intepatura.

Este sedarea sau anestezia necesara pentru obtinerea unui profil biochimic?


Nu este necesara nici sedarea, nici anestezia in majoritatea cazurilor. Totusi, anumite animale pot sa se agite foarte mult. In aceste cazuri, ar putea fi nevoie de tranchilizare sau de anestezie locala pentru a se obtine probele insa acest lucru tine de fiecare caz in parte.


"Pain is temporary ... Pride is forever!! Suffer now and live the rest of your's life as a Champion!!!"
 
Forum » Useful information » Boli si tratamente pitbull » Profilul biochimic
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright pitbulls.ro © 2018 | Free games templates