Wednesday, 18 Jul 18, 03.17.34

Aţi intrat ca Guest | Grupa "Guests"Bine aţi venit Guest | RSS
Principala | cum decidem daca un a.p.b.t merita sa fie reprodus? - Forum | Profilul meu | Înregistrare | Ieşire | Login
                                     PentruAnimale.ro                 

                         

[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentului forumului · Căutare · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Useful information » APBT » cum decidem daca un a.p.b.t merita sa fie reprodus?
cum decidem daca un a.p.b.t merita sa fie reprodus?
SasDate: Monday, 05 Nov 12, 22.39.06 | Message # 1
Lieutenant
Group: Users
Messages: 72
Awards: 2
Reputation: 0
Status: Offline
o sa consider ca toti ati citit topicul gameness unde scrie:

Citat:Pana acum 15 ani, nu erau decat cativa crescatori care se ocupau intensiv de selectia acestei rase si cred ca toti isi testau cainii pentru a decide care dintre ei urma sa aiba dreptul la reproducere. La acea vreme nu se auzea de pitbulli care atacau copiii prin parcuri. Abia dupa 1980, cand rasa a devenit dintr-o data populara, cand o multime de necunoscatori si-au luat astfel de caini si s-au apucat sa-i inmulteasca la voia intamplarii, au aparut si accidentele. Cainii care au fost autorii unor astfel de atacuri nu au fost caini de lupta, ci exact contrariul. Criteriile crescatorilor de pe vremuri au disparut complet odata cu bunul simt, si selectia nu s-a mai facut dupa gameness, ci dupa agresivitate, ceea ce nu e deloc acelasi lucru. Multi dintre proprietarii de pitbull nu intelegeau, si nu inteleg nici acum, faptul ca un campion nu se poate face, ci se naste asa. Nu orice caine este un caine de lupta. Si totusi ei au incercat sa-i determine sa lupte, punandu-i fata in fata cu alti caini, intaratandu-i si facand tot felul de astfel de lucruri nepermise.
...

In mainile unui nepriceput, acesti caini blanzi si iubitori (calitati atat de cautate de crescatorii din vechime) devin niste instrumente criminale. "Pitbull de vanzare. Cap mare, oase groase, excelent caine de atac - 250$". Astfel de anunturi vezi peste tot in ziua de azi. Din punctul de vedere al crescatorilor adevarati, lipsa completa a agresivitatii fata de oameni era o trasatura indispensabila pentru un caine de lupta, din motive de siguranta personala; altfel cum ar fi putut fi despartiti in timpul luptei ? Cainii lor nu s-ar fi gandit niciodata sa muste o mana, nici macar in surescitarea din timpul luptei.

pana aici

Aceasta parte din articolul “Gameness” ar trebui sa ridice un semn de intrebare pentru toti cei care intentioneza sa foloseasca un pitbull pentru reproducere.

Am vazut pe mai toate forumurile dedicate rasei multi membri care deschid subiecte gen: “Ofer mascul pentru monta”, “Caut mascul pentru monta”, “De la ce varsta imi pot da cainele la monta?” etc.
Nu este nimic rau in reproducerea pitbullilor (cu exceptia incalcarii legii), insa principala intrebare pe care ar trebui sa si-o puna fiecare inainte de a-si da cainele la monta este: “Cainele meu merita reprodus?”
Inainte de a lua aceasta decizie trebuie sa verificam daca respectivul exemplar indeplineste toate caracteristicile rasei (fizice si de temperament), daca este sanatos, daca are un bagaj genetic de calitate (prin verificarea ascendentilor sai – aici se vede importanta cunoasterii pedigreeului) si daca prin reproducerea lui contribuim la pastrarea sau evolutia rasei si nu la degradarea acesteia.

Dupa cum stim, pentru majoritatea raselor de caini, dreptul de monta se obtine prin respectarea unui regulament impus de Federatia Chinologica Internationala http://www.ach.ro/regulamente/regulament...estere.htm si in urma unor calificative acordate in expozitii de catre arbitri.
De asemenea exista si examene pentru cainii de companie, cainii utilitari si cainii de vanatoare:

Regulamentul International de Examinare a Cainilor de Companie al F.C.I.

Regulamentul International F.C.I. de Examinare a Cainilor Utilitari

Regulament T.A.N.(Test Aptitudini Naturale)

American Pit Bull Terrierul NU face parte din rasele recunoscute de F.C.I., deci respectivele regulamente nu sunt impuse iar F.C.I. si Asociatia Chinologica Romana nu ofera drept de monta pentru cainii apartinand rasei pitbull. Dar asta nu inseamna ca aceste criterii impuse de F.C.I. prin Regulamentul International de Crestere nu ar trebui aplicate in mare si pentru aceasta rasa.
Desigur ca A.P.B.T.-ul este recunoscut de alte asociatii, cele mai importante fiind:
American Dog Breeders Association (A.D.B.A.) - http://www.adbadog.com/p_home.asp si
United Kennel Club (U.K.C.) - http://www.ukcdogs.com/WebSite.nsf/WebPages/Home

Pentru ca pitbullul a fost creat ca o rasa de lucru, dupa parerea mea cele mai demne “idei” de luat in seama sunt cele oferite de A.D.B.A. (U.K.C. fiind o asociatie care promoveaza mai mult cainii de expozitie.)
Standardul de conformatie pentru A.P.B.T. agreeat de A.D.B.A. il puteti downloada aici : http://www.adbadog.com/p_pdetails.asp?fpid=32&pg=32

Prin urmare, inainte de a decide daca un exemplar merita folosit pentru reproducere trebuie sa avem in vedere urmatoarele aspecte:

1. Animalele pe care alegeti sa le reproduceti acum vor avea impact asupra rasei multi ani de acum incolo.

2. A.P.B.T.-ul a fost creat si selectat ca si caine de lupta, principala trasatura urmarita fiind GAMENESSUL, urmat de agilitate, determinare, anduranta, suflu natural, muscatura buna, inteligenta si dragostea de oameni. Daca gamenessul nu poate fi testat decat in lupta (ceea ce este inacceptabil intr-o societate civilizata), atunci celelalte trasaturi trebuiesc urmarite obligatoriu!

3. Un pedigree este o unealta folositoare in vederea cunoasterii atributelor bune sau rele pe care cainele respectiv le poate transmite urmasilor sai.

4. In alegerea unui exemplar potrivit pentru reproducere trebuiesc urmarite toate caracteristicile sale, nu doar una sau doua, trebuie sa fie un caine complet.

5. Calitate nu inseamna cantitate. Calitatea se produce in urma unui studiu amanuntit, avand in minte o imagine clara a ceea ce doresti sa obtii, avand rabdare pana cand gasesti exemplarele potrivite pentru a produce ceea ce-ti doresti si avand un plan de monte pentru cel putin trei generatii viitoare.

6. Singurii câini ce pot fi consideraţi în perfectă stare de sănătate din punct de vedere al eredităţii sunt aceia care posedă caracteristicile standardului rasei, tipul şi temperamentul corespunzător acesteia şi care nu prezintă nici un defect ereditar substanţial care să poată afecta aspectul funcţional al progeniturii lor.

7. Nu pot fi folosiţi pentru reproducere câinii ce prezintă următoarele anomalii: temperament necorespunzător, surditate sau cecitate congenitală, buză de iepure, boltă palatină deschisă, malformaţii notorii ale maxilarului sau defecte dentare pronunţate, atrofie progresivă a retinei, epilepsie, criptorhidie, monorhidie, albinism, displazie severă a şoldului, merle.

8. Folosirea consangvinizarii este cea mai rapida metoda de a fixa caracteristicile bune, dar asta in cateva generatii pentru ca va scoate la iveala si defecte ascunse care vor trebui inlaturate (cainii care prezinta defecte vor fi castrati si vor fi folositi pentru reproducere doar cainii cu trasaturi corecte)

9. Este gresita ideea ca fratii de cuib ai unui bun reproducator vor fi la fel de buni reproducatori, fratii de cuib au rareori acelasi bagaj genetic si asta se intalneste de obicei in cazul unor “familii de caini” cand trasaturile comune au fost deja inradacinate.

10. Nu exista exemplare perfecte, dar trebuie sa recunosti virtutile si defectele animalului pe care urmaresti sa il reproduci.

11. Trasaturile sunt mostenite egal din partea ambilor parinti, nu te poti astepta sa inlaturi toate defectele intr-o singura generatie.

12. Nu alege un reproducator in functie de cel mai bun sau cel mai slab produs al sau. Evalueaza toti produsii acestuia si fa-ti o imagine de ansamblu.

13. Calitatea nu inseamna neaparat lipsa defectelor ci faptul ca acestea sa fie cat mai putine si cat mai nesemnificative in comparatie cu virtutile pe care animalul le poseda.

14. Nu lasa sentimentele personale sa te influenteze in alegerea cainilor pentru reproducere, cainele potrivit este cel mai bun indiferent cine il detine.

15. Conform Regulamentului International de Crestere:

Creşterea şi dezvoltarea raselor canine trebuie să se bazeze pe obiective cu termen lung şi pe principii sănătoase, astfel încât practicarea acestei activităţi să nu conducă la producerea de câini bolnavi sau cu un caracter instabil sau lipsiţi de aptitudini pentru lucru.

Obiectivul creşterii trebuie să fie acela de a păstra şi de preferinţă, de a extinde diversitatea genetică a unei rase.
Numai câinii sănătoşi din punct de vedere funcţional pot fi folosiţi în activitatea de creştere.

Este de datoria fiecărui crescător ce selecţionează un câine, de a determina dacă acesta din urmă este apt pentru reproducţie din punct de vedere mental şi fizic.

Un crescător trebuie să se asigure că animalele destinate reproducţiei au un temperament stabil şi sunt într-o bună condiţie fizică. Atât timp cât crescătorul asigură păstrarea unui pui, el trebuie să-i permită acestuia să se dezvolte într-un mediu sănătos (mental şi fizic) şi benefic astfel încât să-i garanteze o socializare adecvată.

Fiti responsabili! Viitorul acestei rase depinde de fiecare din noi si de deciziile pe care le luam!
 
Forum » Useful information » APBT » cum decidem daca un a.p.b.t merita sa fie reprodus?
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright pitbulls.ro © 2018 | Free games templates