Wednesday, 18 Jul 18, 03.20.34

Aţi intrat ca Guest | Grupa "Guests"Bine aţi venit Guest | RSS
Principala | Standard AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER - Forum | Profilul meu | Înregistrare | Ieşire | Login
                                     PentruAnimale.ro                 

                         

[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentului forumului · Căutare · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Useful information » APBT » Standard AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER
Standard AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER
alexDate: Friday, 16 Nov 12, 22.16.19 | Message # 1
Lieutenant general
Group: Users
Messages: 732
Awards: 5
Reputation: 0
Status: Offline
Standard AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER (AMSTAFF)

Standard FCI nr. 286 / 03.09.1996
Traducere - Ioana Irimiea
CLASIFICARE FCI: Grupa 3 - Terrieri, Sectiunea 3 - Terrieri de Tip Bull.
Fara proba de lucru obligatorie.
ASPECT GENERAL:

Raportat la dimensiunile sale, trebuie sa dea impresia de mare putere; este un caine bine legat, musculos, agil si gratios, in permanenta atent si plin de viata. Trebuie sa fie scurt si compact, nu inalt pe picioare sau cu contururi alungite. Curajul sau este proverbial.

CAP:

De lungime medie, adanc pe toata lungimea sa.
Regiune craniana:
Craniu lat.
Obraji cu musculatura foarte pronuntata.
Stop marcat.
Regiune faciala:
Trufa este neagra.
Bot de lungime medie, rotunjit in partea sa superioara si coborand abrupt sub ochi. . Buze stranse si netede.
Maxilare bine definite. Maxilar inferior puternic, cu mare forta de muscatura. Muscatura in foarfeca.
Ochi de culoare inchisa, rotunzi, plasati destul de jos pe craniu, bine departati si infundati in orbite. Pleoapele nu au voie sa fie roz.
Urechi prinse sus. Cupate sau necupate, dar se prefera cele necupate. Urechile necupate trebuie sa fie scurte si purtate "in petala de trandafir" sau semierecte. Se penalizeaza urechile complet cazute (precum ale Bracului).

GAT:

Puternic si destul de gros, de lungime medie, usor arcuit, subtiindu-se de la umeri catre ceafa. Lipsit de salba sau piele cutata.

CORP:

Linie superioara: un pic descendenta de la greaban inspre crupa, aproi crupa are o usoara arcuire catre baza cozii. Spate cat se poate de scurt.
Umeri puternici si musculosi, cu omoplati lati si oblici.
Zona renala usor curbata.
Piept adanc si larg. Coaste bine arcuite, adunate; cutie toracica destul de lunga, adanca pe toata lungimea.

COADA:

scurta, in comparatie cu talia, prinsa jos, se subtiaza terminandu-se intr-un varf fin; nu este curbata sau purtata pe spate. Nu se taie.
MEMBRE ANTERIOARE:

Picioare drepte, cu osatura groasa. Destul de departate, pentru a permite dezvoltatea toracelui.
Umeri puternci si musculosi, cu omoplati lati si oblici.
Antebrat drept.

MEMBRE POSTERIOARE:

Bine muscularizate. Jareti coborati, care nu sunt indreptati nici spre interior, nici spre exterior.
LABE: De marime medie, compacte, cu degete bine arcuite.
MISCARE : Mers elastic, niciodata in buiestru si fara ca membrele posterioare sa para ca "se rostogolesc".

ROBA:

Par: scurt, cu fir drept, tare si lucios.
Culoare: se admite orice colorit - monocolor, pluricolor sau cu pete. Nu se vor incuraja exemplarele cu mai mult de 80 % alb, cele black and tan si nici cele de culoarea ficatului.

INALTIME LA GREABAN:

Talia si greutatea trebuie sa fie proportionale. Inaltimea la greaban ideala este 46-48 cm (18-19 inch) - pentru masculi si 43-46 cm (17-18 inch) - pentru femele.

DEFECTE:

Orice abatere fata de cele de mai sus va fi considerata defect, iar penalizarea acestuia trebuie sa fie direct proportionala cu marimea abaterii.

DEFECTE FRECVENTE:

linia superioara a nasului concava ("nas in vant");
ochi de culoare deschisa;
pleoape roz;
coada prea lunga, sau prost purtata;
prognatism.

NOTA: Masculii ar trebui sa aiba doua testicule evidente, normal dezvoltate si complet coborate in scrot.

Link-uri utile care prezinta standardul :

http://www.amstaff.org/amstaff_standard.html
http://en.wikipedia.org/wiki/American_Staffordshire_Terrier#History
Ultima actualizare în Vineri, 30 Octombrie 2009 11:56


Istorie

Istoria acestei superbe rase se pare ca incepe la 1936, cand American Staffordshire Terrier a fost inregistrat pentru prima oara in AKC ( American Kennel Club). Totul a inceput insa cu mult timp in urma. In anii 1800, englezii care s-au stabilit in America au adus cu ei caini care erau, de fapt, mai micii Stafforshire Bull Terrier. Acestia au fost imperecheati cu Bull Dog-ii, obtinandu-se un caine ceva mai mare, care este inaintasul Amstaff-ului si al Pitbull-ului de astazi. Multi dintre acesti caini erau folositi pentru lupte, iar altii erau caini de companie. Dorindu-se un anumit standard al rasei, cu o infatisare robusta dar cu un comportament prietenos si docil, nu numai fata de oameni, dar si fata de animale, protestand impotriva luptelor dintre caini, a fost infiintat ACK. Datorita faptului ca nu toti proprietarii au fost de acord cu aceste standarde, s-a format UCK, clubul American al Pitbull Terrier-ului.
Urmarindu-se atingerea acestui standard al Amstaff-ului, toate exemplarele care nu corespundeau si care prezentau semne vizibile de violenta nejustificata, atat in apropierea oamenilor cat si a altor animale erau inlaturate. Aceste fapte intaresc afirmatia ca Amstaff-ul nu a constituit niciodata un real pericol pentru oameni, si astfel au devenit cunoscuti ca fiind caini prietenosi, ajungandu-se pana la denumirea de „caine-dadaca", cuvinte care descriu perfect comportamentul lor.
Dupa ce in 1936 ACK recunoaste rasa Staffordshire Terrier, in 1972 numele este schimbat in American Staffordshire Terrier, tocmai pentru a-l deosebi de English Staffordshire Bull Terrier. Cainele acelor vremuri era un superb exemplar de ferma. Era tratat ca atare, si era de asemenea folosit la vanatoarea de porci mistreti , dar avea si alte numeroase indatoriri in cadrul fermelor. Era, practic, un caine bun la toate, si astfel a castigat increderea, respectul si afectiunea oamenilor.
Amstaff-ul este un caine care combina intr-un mod iesit din comun forta, gratia si agilitatea. Este un caine inteligent si foarte usor de dresat, adaptabil aproape la orice conditie. Este foarte loial si afectuos, are o structura atletica, iar blana sa scurta necesita o ingrijire minima.
Este un foarte iubitor si loial membru al familiei in care traieste, precum si un remarcabil paznic, nu numai al stapanilor cat si al teritoriilor sale. Poseda extraordinara capacitate de a face distinctia intre persoanele straine care intentioneaza sa le faca rau si cele care nu doresc acest lucru. Curajul lor a devenit deja proverbial. Au acea tenacitate caracteristica Terrierilor. Comportamentul lor in preajma copiilor este una dintre cele mai impresionante si consecvente calitati ale lor.
Majoritatea Amstaff-ilor sunt caini inofensivi, dar nu vor da niciodata inapoi atunci cand sunt amenintati, intr-un fel sau altul, ei sau stapanii lor sau sunt provocati la lupta. Poate distruge un alt caine in cateva minute.
Cert este ca daca stapanul depune un minim de efort pentru a socializa si dresa puiul de Amstaff, va fi pe deplin recompensat cu unul dintre cei mai frumosi caini si cu un excelent priten care nu il va trada niciodata. Si asta o poate certifica oricine detine un Amstaff sau oricine a petrecut cat de putin timp in preajma unuia.

Caracter

Amstaff-ii sunt veseli, dornici de iesiri in natura, stabili, ceea ce face din ei minunate animale de casa. Ei sunt extrem de inteligenti si sunt paznici excelenti. Cresterea atenta a produs Amstaff-ii de azi care sunt afectuosi, demni de incredere si extrem de loiali, avind o personalitate plina de curaj. Fiind un ciine extrem de orientat spre familie, Amstaff-ul se descurca bine cu copiii si cu batrinii care folosesc bastoane sau carucioare. Aceasta nu exclude celelalte grupe de virsta, acesti ciini putind juca "adu batul" sau "lupta cu sfoara" ore in sir si placindu-le o alergatura zdravana. Un adevarat campion si aparator al familiei sale acest ciine se va pune in pericol, suferind uneori grave raniri sau chiar moartea, pentru a salva membrii familiei. Usor adaptabil la viata de oras sau de tara, singurul lucru care va fringe spiritul si inima acestui ciine este lipsa atentiei afectuoase a stapinului sau. Avind singe de terrier, el poseda instinctul natural de a se masura cu alti ciini. Aceasta poate deveni o problema daca animalul nu este antrenat in mod corespunzator insusirii sale cunoscute sub numele de rezistenta. Pentru ca cea mai mare parte a ciinilor, inclusiv caini masivi de 100-150 pounds precum Mastiff si Rottweiler, nu vor avea sansa impotriva unui Amstaff hotarit. Centrul de greutate jos, incredibila putere a gitului si falcilor, tenacitatea de a continua lupta chiar si cind sunt epuizati sau grav raniti, confera acestor ciini superioritatea asupra altora mai masivi. Personalitatea este una din cele mai importante trasaturi ale unui caine. O personalitate sanatoasa (temperament) este cheia prin care se poate testa felul in care un ciine va reactiona la situatiile cotidiene. Inainte de a va procura ciinele, sau cit mai repede dupa ce l-ati obtinut, va rugam testati-i temperamentul

Asemanari si diferente intre Amstaff si Pitbull:

Ei bine, avand in vedere ca acesti caini care apartineau aceleiasi rase, au pornit pe doua drumuri diferite, deosebirile dintre ei sunt atat fizice cat si din punct de vedere al caracterului.
Amstaff-ul a ramas acelasi caine de demult, eliminandu-i-se agresivitatea din comportament, si cu toate acestea continua sa fie foarte curajos. Pitbull-ul a ramas in mare parte acelasi caine de la inceputul anilor '30, agresiv si puternic.
In ciuda faptului ca Amstaff-ul are o statura mai solida, Pitbull-ul are o mai mare forta a trenului posterior.
Amstaff-ul este mai plin, mai bine legat, mai robust. La Pit Bull, capul are obrajii plati, asemanandu-se cu o caramida, fapt neintalnit insa la Amstaff, care are obrajii foarte pronuntati, atat datorita oaselor, cat si maselor musculare puternic dezvoltate.
Raportul cranio-nazal al Pitbull-ului trebuie sa fie de 1/1,in timp ce la Amstaff botul este mai scurt si mai gros, aproape patrat.
Amstaff-ul, in comparatie cu Pitbull-ul are pieptul mai lat, in timp ce acesta din urma are toracele mai putin adanc cu coatele bine indepartate de piept,caracteristica neintalnita la Amstaffi care au coatele lipite de cutia toracica.
Se spune ca Amstaff-ul este o varianta imbunatatita a Pit Bull-ului, putand fi mai usor controlat, neavand firea dominatoare a Pit Bull-ului, dar lucrurile sunt mult mai complexe de atat deoarece de-a lungul timpului selectia s-a facut pe criterii diferite, la Amstaff accentul punandu-se pe realizarea unui caine cat mai echilibrat din toate puncetele de vedere si obtinerea omogenitatii rasei , pe cand la Pitbull accentul principal a fost pus pe capacitatea de lupta, pe agresivitate, rezistenta la efort prelungit , nefiind luate in calcul prea mult alte aspecte.
Ambele rase pot creste atat la casa, cat si la apartament daca li se acorda doza zilnica de alergat, in medie 2-3 ore pe zi in care sa-si consume energia si sa-si dezvolte bine musculature foarte importanta in aspectul acestor doua rase.
Care este diferenta dintre Pit Bull si AmStaff ?

Iata raspunsul doamnei Cathy Prothro-Short, proprietara canisei Barberycoast, presedinta a clubului de AmStaff din Canada, abilitata de AKC sa tina colocvii pentru pregatirea si acreditarea arbitrilor de AmStaff:
"In USA exista doua mari asociatii: United Kennel Club (UKC) si American Kennel Club (AKC). In UKC acesti caini se numesc Pit Bull si sub aceasta denumire sunt recunoscuti toti, indiferent daca este vorba de un AmStaff provenit de la AKC, pe cand invers, corelatia la AKC nu functioneaza. Exista multi campioni americani de Pit Bull care pot castiga cu usurinta concursuri de AmStaff. Este o problema de identitate. In anii pionieratului acesti caini erau folositi la ferme, la paza si la vanatoare. Foarte putini erau folositi la lupte intre caini.

In anul 1898, UKC a deschis un registru de origini pentru toti cainii de lupta, inregistrand aceasta rasa ca American Pit Bull Terrier (APBT), dar cel mai mult erau cunoscuti ca Bulldog sau Pit Bull. La inceputul anilor 1930, un grup de pasionati care nu erau interesati de luptele cu caini, au cerut inregistrarea in AKC pe baza genealogiei cunoscute, lucru care s-a si intamplat. Pana la sfarsitul anilor 1960, AKC a recunoscut pedigreele UKC, apoi, la inceputul anilor '70, AKC a adoptat denumirea de American Staffordshire Terrier si a inchis Cartea de Origini pentru orice Pit Bull cu pedigree UKC.
Intre Pit Bull si AmStaff nu s-a introdus sangele nici unei alte rase. Este doar o problema de denumire, de Carte de Origini si, mai ales, de criterii in selectie. Oricum, exista o rasa numita American Pit Bull Terrier, cu ascendenta cunoscuta din anul 1800, iar majoritatea exemplarelor sunt exact ce au fost dintotdeauna: caini de lucru si totodata fideli companioni." (Sursa - revista Ghidul Canin)

Exista diferente de tip intre cainii AmStaff, asa cum exista intre cainii APBT ?

Doamna Cathy Prothro-Short: "Da! Aceasta rasa (AmStaff) se prezinta in trei tipuri, toate corecte . Aceste tipuri sunt Bull - cu osatura mai grea si masa mai mare, cu tendinta de piele atarnanda, mai scurti pe labe, amintind de stramosul Bulldog; tipul Moderat - combina puterea si musculatura Bulldogului cu gratia si agilitatea Terrierului; tipul Terrier - mai rapizi, agili, cu osatura mai usoara, masa musculara mai mica, foarte stilati si eleganti." (Sursa - revista Ghidul Canin)
 
Forum » Useful information » APBT » Standard AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright pitbulls.ro © 2018 | Free games templates