Wednesday, 25 Apr 18, 21.50.39

Aţi intrat ca Guest | Grupa "Guests"Bine aţi venit Guest | RSS
Principala | Gameness - Forum | Profilul meu | Înregistrare | Ieşire | Login
                                     PentruAnimale.ro                 

                         

[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentului forumului · Căutare · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Useful information » APBT » Gameness
Gameness
pitbullsDate: Wednesday, 27 Jul 11, 02.59.33 | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
Messages: 1512
Awards: 7
Status: Offline
Gameness
Vom folosi acest termen pentru a defini o trasatura a comportamentului care este specifica acestei rase, si anume dorinta cainelui de a intreprinde orice fel de actiune dificila pana la capat, indiferent de consecinte, chiar daca aceasta ar insemna si moartea lui.
Gameness-ul pentru pit-bulli este o virtute, asa cum la oameni este curajul neinfricat. Acesta inseamna dorinta si hotararea de a rezolva orice situatie, fara teama. Acest spirit a fost selectionat la pit-bulli de-a lungul numeroaselor generatii. Este ceea ce determina un pit-bull sa lupte timp de doua, trei ore, in ciuda oaselor rupte, a muschilor sfasiati, a pierderii de sange, deshidratarii si epuizarii.
Acest spirit se defineste prin sintagma "POT SA REUSESC" vizavi de orice provocare, fie ca este vorba de competitii de agilitate, de a se urca in copaci sau a-si proteja familia de atacatori.

Este foarte adevarat ceea ce spun si puteti verifica privind fotografiile lui Richard Stratton, unde un pit-bull se urca intr-un copac la o inaltime de 15 picioare doar pentru a se odihni).
In general, un caine game este stabil emotional, cooperant si, in special, foarte iubitor cu copiii. Exista foarte multi caini agresivi care nu sunt game, si exista caini game care nu sunt agresivi fata de alti caini. Agresivitatea determina cainele sa initieze o lupta, dar aceasta stare nu-l va alimenta decat in primele minute. Gameness-ul, pe de alta parte, nu va face cainele sa fie incantat de lupta; dar, daca nu are de ales si trebuie sa se bata , fiti sigur ca o va face pana castiga sau moare, continuand atat timp cat este necesar.
Gameness-ul este o calitate intrinseca la pit-bulli. Nu exista nici o modalitate de a depista daca un caine este game sau nu. Singurul test, care timp de generatii a fost singurul criteriu de a face selectia cainilor in scopul perpetuarii rasei, este acela de a testa cainele in lupta cu un caine care si-a dovedit deja propriul gameness.

Cainii care sunt instabili emotional sau care se tem de oameni, in general, nu sunt game. Daca vreti sa va luati un caine dragut, atunci mai bine v-ati lua un caine selectionat sa fie game. In acesti caini gasiti adevaratele calitati ale acestei rase. Intebarile voastre vizavi de gameness sunt foarte bune si as vrea sa va dau raspunsurile corespunzatoare.
Daca, intr-adevar, singura cale de a testa gameness-ul cainelui este de a-l pune in meci si a-l lasa sa lupte pana aproape de moarte, pana unde se poate merge in acest meci ?
Multi proprietari de pit-bulli nu obisnuiesc sa-si puna cainii sa se lupte, in schimb le place sa stie daca ei sunt game. Sunt foarte incantat sa stiu ca orice exemplar de pit, chiar unul mediocru in raport cu alti pit-bulli game, este oricum mult mai curajos si hotarat sa reuseasca in absolut orice confruntare mai mult decat oricare alt exemplar din alta rasa. Astfel, fara a incerca macar sa-ti testezi cainele, poti fi sigur de gamenessul cainelui plecand de la simplul fapt ca este pit-bull. Bineinteles ca nu toti pitbullii sunt la fel de game. S-a demonstrat ca exista o ordine a gradului de gameness la pit-bulli.
Daca ati realiza un grafic, ati obtine o curba clasica in forma de clopot, cu foarte multi caini care sunt game, multi carora le este frica de propria lor umbra si foarte multi care se afla undeva la mijlocul celor doua extreme. Daca ati compara graficul acestei rase cu altul, al oricarei alte rase, ati observa ca exista un salt mic intre curba pitbullilor si cea a celorlalte rase. A doua intrebare este cu privire la urmatoarea tema: cum ne putem testa cainii daca sunt game fara a-i pune in ring ?
Toti proprietarii de caini cred ca exista ceva unic si superlativ la rasa cainelui sau. Gameness-ul este pentru mine, un inrait al acestei rase, cel mai special lucru pe care il gasesti la acesti caini. De fapt, lasati-ma sa corectez. Ceea ce iubesc cel mai tare la acesti caini este modul in care stiu sa fie dragastosi si prietenosi cu toata lumea. Cateaua mea reuseste sa faca pe toata lumea sa rada cu mania ei pentru pupaturi, de aceea sunt fericit sa o iau cu mine oriunde. Aceasta calitate nu e neaparat straina de gameness.
Asa cum spuneam mai inainte, gameness-ul la pitbull merge mana in mana cu iubirea pentru oameni, cu entuziasmul depus in orice fel de activitate. Tin sa mentionez aici ca nu imi pasa cat de game este cainele meu, comparabil cu alte exemplare din rasa ei. Nu cred sa fie cine stie ce, dat fiind faptul ca parintii ei au fost folositi la weight pulling, si nu la lupte, si ar trebui sa mergi foarte departe in pedigree ca sa mai gasesti vreun stramos care a fost testat pentru gameness.
Dar va pot spune cu mana pe inima, si asta va pot confirma si multi alti proprietari de caini din Hyde Park, ca este cea mai jucausa femela care poate fi vazuta in zona. Pur si simplu da pe dinafara de fericire, sare in toate directiile de bucurie de fiecare data cand un trecator o vede si-i zambeste. E important sa nu uitam paradoxul: ea este asa cum este, tocmai multumita selectiei pe care au facut-o crescatorii de caini de lupta.


"Pain is temporary ... Pride is forever!! Suffer now and live the rest of your's life as a Champion!!!"
 
Black_ThorDate: Monday, 18 Jun 12, 08.47.24 | Message # 2
Lieutenant colonel
Group: Moderator forum
Messages: 106
Awards: 1
Reputation: -1
Status: Offline
Foarte bine scris cool
..si ma bucur ca ai explicat treaba cu gameness-ul pentru ca multa lume crede ca daca sare cainele la bataie din niciun motiv,gata e gameness
dry


If it ain't Pit it ain't shit!
 
pitbullsDate: Friday, 26 Oct 12, 20.04.35 | Message # 3
Generalissimo
Group: Administrators
Messages: 1512
Awards: 7
Status: Offline
Attachments: 0001115.jpg(67.8 Kb)


"Pain is temporary ... Pride is forever!! Suffer now and live the rest of your's life as a Champion!!!"
 
SasDate: Monday, 05 Nov 12, 22.04.05 | Message # 4
Lieutenant
Group: Users
Messages: 72
Awards: 2
Reputation: 0
Status: Offline
Vom folosi acest termen pentru a defini o trasatura a comportamentului care este specifica acestei rase, si anume dorinta cainelui de a intreprinde orice fel de actiune dificila pana la capat, indiferent de consecinte, chiar daca aceasta ar insemna si moartea lui.

Gameness-ul pentru pitbulli este o virtute, asa cum la oameni este curajul neinfricat. Acesta inseamna dorinta si hotararea de a rezolva orice situatie, fara teama. Acest spirit a fost selectionat la pit-bulli de-a lungul numeroaselor generatii. Este ceea ce determina un pit-bull sa lupte timp de doua, trei ore, in ciuda oaselor rupte, a muschilor sfasiati, a pierderii de sange, deshidratarii si epuizarii. Acest spirit se defineste prin sintagma "POT SA REUSESC" vizavi de orice provocare, fie ca este vorba de competitii de agilitate, de a se urca in copaci sau a-si proteja familia de atacatori.

Este foarte adevarat ceea ce spun si puteti verifica privind fotografiile lui Richard Stratton, unde un pit-bull se urca intr-un copac la o inaltime de 15 picioare doar pentru a se odihni). In general, un caine game este stabil emotional, cooperant si, in special, foarte iubitor cu copiii. Exista foarte multi caini agresivi care nu sunt game, si exista caini game care nu sunt agresivi fata de alti caini. Agresivitatea determina cainele sa initieze o lupta, dar aceasta stare nu-l va alimenta decat in primele minute. Gameness-ul, pe de alta parte, nu va face cainele sa fie incantat de lupta; dar, daca nu are de ales si trebuie sa se bata , fiti sigur ca o va face pana castiga sau moare, continuand atat timp cat este necesar.

Gameness-ul este o calitate intrinseca la pitbulli. Nu exista nici o modalitate de a depista daca un caine este game sau nu. Singurul test, care timp de generatii a fost singurul criteriu de a face selectia cainilor in scopul perpetuarii rasei, este acela de a testa cainele in lupta cu un caine care si-a dovedit deja propriul gameness. Cainii care sunt instabili emotional sau care se tem de oameni, in general, nu sunt game. Daca vreti sa va luati un caine dragut, atunci mai bine v-ati lua un caine selectionat sa fie game. In acesti caini gasiti adevaratele calitati ale acestei rase. Intebarile voastre vizavi de gameness sunt foarte bune si as vrea sa va dau raspunsurile corespunzatoare.

Daca, intr-adevar, singura cale de a testa gameness-ul cainelui este de a-l pune in meci si a-l lasa sa lupte pana aproape de moarte, pana unde se poate merge in acest meci ? Multi proprietari de pitbulli nu obisnuiesc sa-si puna cainii sa se lupte, in schimb le place sa stie daca ei sunt game. Sunt foarte incantat sa stiu ca orice exemplar de pit, chiar unul mediocru in raport cu alti pit-bulli game, este oricum mult mai curajos si hotarat sa reuseasca in absolut orice confruntare mai mult decat oricare alt exemplar din alta rasa. Astfel, fara a incerca macar sa-ti testezi cainele, poti fi sigur de gamenessul cainelui plecand de la simplul fapt ca este pit-bull. Bineinteles ca nu toti pitbullii sunt la fel de game. S-a demonstrat ca exista o ordine a gradului de gameness la pit-bulli.

Daca ati realiza un grafic, ati obtine o curba clasica in forma de clopot, cu foarte multi caini care sunt game, multi carora le este frica de propria lor umbra si foarte multi care se afla undeva la mijlocul celor doua extreme. Daca ati compara graficul acestei rase cu altul, al oricarei alte rase, ati observa ca exista un salt mic intre curba pitbullilor si cea a celorlalte rase. A doua intrebare este cu privire la urmatoarea tema: cum ne putem testa cainii daca sunt game fara a-i pune in ring ?

Toti proprietarii de caini cred ca exista ceva unic si superlativ la rasa cainelui sau. Gameness-ul este pentru mine, un inrait al acestei rase, cel mai special lucru pe care il gasesti la acesti caini. De fapt, lasati-ma sa corectez. Ceea ce iubesc cel mai tare la acesti caini este modul in care stiu sa fie dragastosi si prietenosi cu toata lumea. Cateaua mea reuseste sa faca pe toata lumea sa rada cu mania ei pentru pupaturi, de aceea sunt fericit sa o iau cu mine oriunde. Aceasta calitate nu e neaparat straina de gameness.

Asa cum spuneam mai inainte, gameness-ul la pitbull merge mana in mana cu iubirea pentru oameni, cu entuziasmul depus in orice fel de activitate. Tin sa mentionez aici ca nu imi pasa cat de game este cainele meu, comparabil cu alte exemplare din rasa ei. Nu cred sa fie cine stie ce, dat fiind faptul ca parintii ei au fost folositi la weight pulling, si nu la lupte, si ar trebui sa mergi foarte departe in pedigree ca sa mai gasesti vreun stramos care a fost testat pentru gameness. Dar va pot spune cu mana pe inima, si asta va pot confirma si multi alti proprietari de caini din Hyde Park, ca este cea mai jucausa femela care poate fi vazuta in zona. Pur si simplu da pe dinafara de fericire, sare in toate directiile de bucurie de fiecare data cand un trecator o vede si-i zambeste. E important sa nu uitam paradoxul: ea este asa cum este, tocmai multumita selectiei pe care au facut-o crescatorii de caini de lupta.

de aici nu ai mai scris... deci totusi

Pana acum 15 ani, nu erau decat cativa crescatori care se ocupau intensiv de selectia acestei rase si cred ca toti isi testau cainii pentru a decide care dintre ei urma sa aiba dreptul la reproducere. La acea vreme nu se auzea de pitbulli care atacau copiii prin parcuri. Abia dupa 1980, cand rasa a devenit dintr-o data populara, cand o multime de necunoscatori si-au luat astfel de caini si s-au apucat sa-i inmulteasca la voia intamplarii, au aparut si accidentele. Cainii care au fost autorii unor astfel de atacuri nu au fost caini de lupta, ci exact contrariul. Criteriile crescatorilor de pe vremuri au disparut complet odata cu bunul simt, si selectia nu s-a mai facut dupa gameness, ci dupa agresivitate, ceea ce nu e deloc acelasi lucru. Multi dintre proprietarii de pitbull nu intelegeau, si nu inteleg nici acum, faptul ca un campion nu se poate face, ci se naste asa. Nu orice caine este un caine de lupta. Si totusi ei au incercat sa-i determine sa lupte, punandu-i fata in fata cu alti caini, intaratandu-i si facand tot felul de astfel de lucruri nepermise.

Chiar acum catva timp am citit o astfel de stire despre un pusti de 19 ani din Philadelphia care isi tinea pitbull-ul la intuneric, intr-o boxa murdara si rece. Singurul contact al acestui caine cu lumea era cand ticalosul de stapan ii arunca hrana: pisici si caini vii furati de prin curtile vecinilor! In momentul arestarii, a declarat politiei ca il antrena pentru a deveni un bun luptator. Astfel de oameni, si nu crescatorii din alte vremuri, sunt cauza degenerarii rasei. Astfel de pusti sunt si cei care apar in mass-media, mandri nevoie mare sa expuna ochilor celor neavizati ce inseamna un caine de lupta.

In mainile unui nepriceput, acesti caini blanzi si iubitori (calitati atat de cautate de crescatorii din vechime) devin niste instrumente criminale. "Pitbull de vanzare. Cap mare, oase groase, excelent caine de atac - 250$". Astfel de anunturi vezi peste tot in ziua de azi. Din punctul de vedere al crescatorilor adevarati, lipsa completa a agresivitatii fata de oameni era o trasatura indispensabila pentru un caine de lupta, din motive de siguranta personala; altfel cum ar fi putut fi despartiti in timpul luptei ? Cainii lor nu s-ar fi gandit niciodata sa muste o mana, nici macar in surescitarea din timpul luptei.

Un pitbull de rasa pura este atat de stabil emotional incat chiar si atunci cand este ranit grav intr-un accident si sufera cumplit, nu il va musca pe stapanul care incearca sa-l ridice, spre deosebire de oricare alt caine, din orice alta rasa. Pitbullii de rasa pura sunt ca si labradorii, nu incearca niciodata sa-si domine stapanii si nu vor face nimic cand tu nu esti atent, pentru a castiga o pozitie superioara in haita. De asemenea, este extrem de greu sa gasesti un pitbull care sa maraie cand ii iei farfuria de mancare de sub nas sau ii iei un os din gura. Va puteti imagina un labrador care ar marai in timp ce stapanul vrea sa-i ia rata abia aportata din gura? Asa si cu pitbullul, a fost crescut sa nu muste niciodata omul si selectionat ca atare de generatii intregi. Pur si simplu nimeni nu ar fi avut curajul sa intre impreuna cu un pitbull agresiv in ring, pentru a fi handler sau arbitru, asa ca astfel de caini erau complet inutili. Rezultatul inlaturarii lor din procesul de selectie se vede clar la 99% dintre cainii pitbull de rasa. O alta trasatura extraordinara a acestor caini este ca au capacitatea sa analizeze o situatie dificila si sa decida daca este sau nu cazul sa se agite.

Sa va povestesc o intamplare cu cainele meu Ruby, care ilustreaza perfect acest lucru. Vara trecuta, sotia mea era impreuna cu ea in curtea din spatele blocului de locuinte, cand a aparut un pusti de 6 ani invartind de zor deasupra capului o sabie de plastic. Probabil se juca de-a testoasele Ninja. Inainte ca sotia mea sa poata reactiona, pustiul a venit catre Ruby si a lovit-o in cap cu sabia lui. Ruby a raspuns, insa, ca de obicei, dand din coada. Si-a dat seama imediat ca era o joaca, asa ca n-a facut decat sa-i sara pustiului pe umeri si sa-l linga pe fata.
Un eveniment similar s-a intamplat si vara asta, cand impreuna cu sotia mea si cu Ruby am fost sa vizitam niste rude din Portland. Printre acestea era si un pusti de 8 ani, pe numele sau Ben, care suferea de o boala nervoasa. E un pusti frumos, dar complet scapat de sub control. El si cu Ruby s-au indragostit de la prima vedere, dar noi am stat tot timpul cu ochii pe ei cand se jucau.

Nu pentru ca nu aveam incredere in Ruby, ci in Ben. Ei bine, intr-o zi cand se jucau in gradina, l-am vazut pe Ben lovind cainele repetat in fata. Am strigat la el si s-a oprit. Chestia incredibila este ca Ruby era atat de fericita ca si cum faptul ca pustiul o lovea din toate puterile era cel mai interesant joc din lume. Nimic din ce i-ar fi putut face Ben nu ar fi suparat-o catusi de putin.Mai mult, cand tatal lui Ben l-a trimis in camera lui ca sa-l pedepseasca, Ruby a stat tot timpul in pragul usii asteptandu-l sa iasa. Bine ca pustiul se jucase cu un pitbull, si nu cu un cocker spaniel, altfel ar fi putut fi muscat.

Ruby a marait serios o singura data in viata ei si asta intr-un context cand trebuia sa faca acest lucru. Noi locuim in partea de sud a orasului Chicago si zona nu e tocmai linistita. Din 9 apartamente, 5 au fost jefuite in ultimii 2 ani. Ei bine, intr-o seara sotia mea a scos-o pe Ruby si de nicaieri a aparut un tip dubios, beat sau drogat, care facea gesturi de boxeur. Cand a vazut-o pe sotia mea, a traversat strada catre ea. Ruby nu prea l-a placut de cum l-a vazut. S-a zburlit toata, a inceput sa tremure si cand tipul a ajuns la cativa metri de ea si sotia mea a inceput sa maraie urat, asa cum numai pitbullii pot face. Tipul s-a speriat si a fugit. Am fost placut surprinsi sa aflam ca Ruby are in ea si o latura protectiva, intotdeauna am crezut ca era prea clovn si avea prea multa incredere in oameni ca sa fie capabila sa actioneze in acest fel.

Intorcandu-ne la gameness, se pare ca aceasta trasatura este cea care face ca aceasta rasa sa fie atat de versatila si sa exceleze in toate activitatile, reusind sa indure durere si oboseala ca nici un alt caine din alta rasa. Din pacate, nici un fel de activitate nu poate testa gameness-ul unui caine. Vanatoarea de porci mistreti cu pitbull (practica comuna in SUA), in ciuda riscului imens pe care si-l asuma cainele, nu testeaza deloc limitele gameness-ului. Lupta dintre porc si caine este rapida si intensa, dar foarte scurta, comparata cu o lupta dintre doi APBT. La vanatoare, viteza de reactie, agilitatea, puterea si forta muscaturii sunt mai importante decat gameness-ul. Cainele fie va opri cumva mistretul, fie va fi omorat inainte de a avea timp sa-si arate gameness-ul. Mai exista alte rase de caini, precum american bulldogee sau dogul argentinian, care pot face fata la fel de bine unui porc mistret. Dar ei nu au ceea ce se numeste gameness.

Nici un fel de activitate, nici concursurile de agility, urcatul in copac sau alergatul pe banda rulanta nu pot testa limitele de anduranta ale cainelui, ca sa reliefeze gameness-ul. Gameness-ul este acea atitudine bucuroasa de a infrunta orice fel de situatie, dar, este, in acelasi timp, si acea incapatanare de a refuza sa simta tipetele sistemului nervos si sa fuga din situatia care-i cauzeaza atata durere. Nici una dintre activitatile sus-mentionate nu poate testa deci gameness-ul.

Din pacate, singura in stare sa faca acest lucru este lupta propriu-zisa dintre doi caini de rasa. Eu personal nu agreez ideea luptelor de caini, in special cand sunt bani la mijloc si valoarea acestora ajunge sa depaseasca importanta vietii cainelui. Daca as cunoaste alta metoda de a releva gameness-ul, sa spunem un test DNA, as promova foarte fericit aceasta metoda chiar acum. Dar testele genetice mai au mult de evoluat pana cand vor ajunge sa ne ofere asa ceva. Si cum consider ca e mai important sa se investeasca in cercetarea altor aspecte cu mult mai importante decat gameness-ul cainilor, ma resemnez cu postura ipocrita de a celebra un caine a carui virtute este posibila multumita viciului uman. Asa sa fie. Totusi, prefer cainii game celorlalti.

La inceputul acestei povestiri am declarat ca nu sunt interesat sa aflu cat de game este cainele meu. De ce, ati putea intreba. De ce ar fi cineva interesat de acest lucru? In mod sigur, crescatorii sunt interesati, eu imi permit sa nu fiu pentru ca nu traiesc din caini. Cei care selectioneaza caini de rasa ar trebui sa fie, pentru ca gameness-ul se va pierde incet-incet, asa cum s-a intamplat la AmStaff si la Staffordshire Bull Terrier. Mai mult, s-ar putea sa dispara odata cu gameness-ul si atitudinea acestor caini fata de oameni. Asa ca orice crescator va trebui sa-si selectioneze atent cainii care vor deveni reproducatori.

Aceasta trasatura unica rasei a fost foarte greu de fixat, a durat aproape un secol si sute de mii de imperecheri selective pentru a produce pitbull-ul pe care il cunoastem azi. Si, desi a fost atat de greu obtinut, gameness-ul poate fi pierdut, cateodata chiar si de cainii unor buni crescatori. Daca imperechezi doi caini campioni, vei fi norocos daca doar unul sau doi dintre pui au aceeasi calitate ca si parintii. Prin traditie, munca crescatorilor a fost sa identifice acei caini si sa-i foloseasca in continuare in programul lor de selectie. Cateodata, insa, se intampla ca doi caini excelenti sa nu produca nici un pui care sa-i egaleze.
Asadar, prezenta gameness-ului nu are nimic de-a face cu luptele de caini. A pune un caine sa lupte nu ii va imbunatati cu nimic genele cu care s-a nascut. Dar daca ai fi un crescator interesat in pastrarea genelor dintr-o linie...ei bine, atunci e alta poveste.

Totusi, competitiile de weight pulling (tractiune) au evoluat intr-un sport exatraordinar, permitand oamenilor sa-si testeze cainii fara sa intre in ilegalitate. Si eu cred ca un caine care nu vrea sa traga nu merita sa poarte numele de pitbull.

Poate ca acesti caini nu sunt la fel de bune animale de tractiune pe cat vrem sa credem, dar trebuie macar sa incerce sa faca imposibilul. Chiar daca nu au fost selectionati pentru acest scop, nu cred ca exista alta rasa de caini care sa traga la fel de tare ca acesti caini, daca luam in considerare greutatea. Am vazut caini pitbull tractand greutati de 172 de ori mai mari decat a lor.

Nu trebuie dacat sa iesiti cu unul in lesa o singura data si o sa va dati seama imediat ce forta extraordinara e in ei. Singura exceptie sunt acei pitbulli timizi, care nu sunt interesati in aceasta activitate pentru ca se sperie.

Acum in Africa de Sud exista crescatori de pitbulli care selectioneaza dupa acest criteriu; sunt mai mari, cu capete mai patratoase si piept lat. Poate ca cine stie... asta e viitorul pentru rasa si vor ajunge sa fie crescuti numai pentru weight pulling prin selectionari pe acest criteriu. Si totusi eu cred ca ei ar trebui sa fie obtinuti ca si pana acum, selectionati dupa gameness, asa cum trebuie sa fie. Obtinuti astfel, daca va fi nevoie sa traga, vor face si asta, si orice altceva.


Message edited by Sas - Monday, 05 Nov 12, 22.16.59
 
Forum » Useful information » APBT » Gameness
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright pitbulls.ro © 2018 | Free games templates