Wednesday, 18 Jul 18, 03.21.53

Aţi intrat ca Guest | Grupa "Guests"Bine aţi venit Guest | RSS
Principala | Obişnuirea cu botniţa - Forum | Profilul meu | Înregistrare | Ieşire | Login
                                     PentruAnimale.ro                 

                         

[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentului forumului · Căutare · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Useful information » Dresaj » Obişnuirea cu botniţa
Obişnuirea cu botniţa
alexDate: Sunday, 25 Nov 12, 14.17.23 | Message # 1
Lieutenant general
Group: Users
Messages: 732
Awards: 5
Reputation: 0
Status: Offline
Multă lume consideră că botniţa este inutilă, chiar dăunătoare câinelui sau că acesta s-ar chinui dacă-l forţează s-o poarte. Uneori e adevărat. În timpul verii, câinele poate avea dificultăţi să respire cu botniţele care strâng botul. Mulţi câini nu suportă botniţa, dar asta se întâmplă doar pentru că le-a fost prezentată incorect. Deşi foarte puţini câini acceptă botniţa cu plăcere, cei mai mulţi pot fi obişnuiţi să o ignore. Cu cât începeţi să lucraţi mai repede cu căţelul, cu atât va fi mai uşor.

Învăţarea câinelui să poarte botniţa nu este deloc uşoară, câinele poate face foarte repede asocieri neplăcute cu ea, iar atunci va fi greu să-l mai obişnuim. Din acest motiv, programul de obişnuire cu purtarea botniţei e unul lung, ca să dea timp câinelui să exploreze situaţia şi, cel mai important, să vadă că nu are motiv de îngrijorare. Pentru câinii care au frică de botniţă, programul trebuie urmat strict şi nu trebuie să treceţi la pasul următor decât când cel actual e acceptat de câine cu calm.

De ce e utilă
Botniţa este folositoare atunci când:
• Mergeţi în mijloacele de transport (acolo unde este permis, vezi „Câinele RATBist” din „Ce înseamnă un câine în viaţa mea”).
• Aveţi câine „periculos”, conform OUG 55/2001.
• Aveţi un câine agresiv în timpul plimbărilor, în parc sau când aveţi invitaţi.
• Lucraţi cu un infractor marcat sau efectuaţi dresaj de pază cu câinele.
• Lucraţi cu un câine care v-a muşcat.
• Câinele e rănit, acesta poate muşca involuntar când e tratat, indiferent de cât de docil ar fi altfel.
• Câinele nu suportă să fie tuns sau să i se taie unghiile (e de preferat însă să se rezolve aceste probleme).
• Câinele are răni sau suturi, cu botniţa nu şi le va redeschide.
• Câinele mănâncă de pe jos; cu un tip potrivit de botniţă, nu va mai putea mânca.
• Câinele roade şi distruge casa; cu o botniţă, nu o va mai face sau îi va fi mai greu.
• Aduceţi un câine nou în familie; îi puteţi pune botniţă.
• Vreţi să nu vă mai abordeze străinii pe afară; câinele cu botniţă inspiră teamă.
• La modul cum se schimbă ordonanţele şi Hotărârile de consilii locale, se poate să fiţi nevoiţi să-l ţineţi mereu cu botniţă în spaţiul public, indiferent de rasă.

În unele cazuri, botniţa trebuie pusă chiar dacă animalul nu a învăţat s-o poarte, de exemplu medicul veterinar v-ar putea spune că nu vrea să rişte să facă ceva cu câinele decât dacă acesta are botniţă. Evident, este mult mai bine să fi fost deja obişnuit cu ea, decât să supuneţi câinele unui stres suplimentar.

Cum nu trebuie folosită
• Botniţa nu rezolvă agresivitatea. Dacă aveţi câini care se bat, e nevoie de un program de reabilitare, nu de botniţe.
• Botniţa nu trebuie în niciun caz să fie folosită ca pedeapsă. Dacă o faceţi, veţi crea mai multe probleme decât rezolvaţi.
• Nicio botniţă nu trebuie să afecteze respiraţia câinelui. Consultaţi şi medicul veterinar în această privinţă.
• Dacă folosiţi o botniţă care împiedică animalul să deschidă gura (ca cele textile), nu lăsaţi câinele cu ea nesupravegheat.
• Dacă i se facă rău câinelui, scoateţi botniţa imediat pentru a-i permite să respire sau să vomite, dacă e cazul.
• Nicio botniţă nu e 100% sigură sau indestructibilă, nu vă bazaţi că un câine cu botniţă nu se poate elibera sau că nu poate muşca niciodată. Pe lângă botniţele textile care permit câinelui să deschidă gura şi să muşte, puteţi introduce din greşeală un deget în celelalte, în spaţiile libere, iar câinele vă poate muşca, chiar involuntar.
• Nu lăsaţi botniţa câinelui care merge în cala avionului.
• Unii dresori recomandă să corectaţi verbal şi/sau fizic câinele când încearcă să scoată botniţa. Eu nu lucrez aşa.

Ce tipuri de botniţe există
Nu orice botniţă se potriveşte oricărui tip de câine în orice situaţie. Lăsând la o parte materialele din care sunt făcute, există tipuri de botniţe gândite special pentru rase cu conformaţii aparte, ca de exemplu bulldogii, câinii de tip pitbull sau de tipul ciobănesc german. Botniţele din piele de tip coş sunt cele mai bune (şi scumpe), dar asiguraţi-vă că au destule găuri pentru circulaţia aerului, nu sunt toate la fel şi că pielea e destul de tare cât să nu permită muşcături. De asemenea, cele mai multe botniţe au doar 2 bretele, care se leagă în spatele urechilor, unele însă (în special cele de metal şi cele din piele) mai au încă o bretea care trece printre ochi, pe cap şi care poate fi prinsă de zgardă, pentru mai multă siguranţă.

Botniţa de urgenţă
Botniţa de urgenţă poate fi confecţionată din orice, inclusiv dintr-o lesă. Iată cum: faceţi un nod în jurul botului câinelui, cu capetele libere în sus (deci nodul va fi pe partea de sus a botului, nu pe mandibulă). Aduceţi apoi capetele în jos şi încrucişaţi-le sub botul câinelui, apoi legaţi-le în spatele urechilor. Alte variante includ un nod suplimentar sub bot sau înconjurarea acestuia de mai multe ori (legatul în spatele urechilor se face cu capetele venind dinspre jos însă, nu de sus).
Avantaje: o puteţi face repede, când nu aveţi o alta.
Dezavantaje: evident, nu e la fel de sigură ca celelalte, respiraţia câinelui se face greu.
Recomandată pentru: situaţii de urgenţă, veterinar, cosmetică.
Nerecomandată pentru: plimbări şi dresaj.

Botniţa textilă (nylon)
Avantaje: probabil cea mai folosită, e uşoară, câinele poate mânca cu ea.
Dezavantaje: respiraţia e dificilă, câinele poate deschide gura puţin şi poate să muşte sau să ia de pe jos.
Recomandată pentru: situaţii de urgenţă, veterinar, cosmetică.
Nerecomandată pentru: plimbări şi dresaj (mâncat de pe jos, agresivitate, pază, distrugeri în casă, etc.).

Botniţa din plastic
Avantaje: oferă aerisire bună, câinele poate să bea apă cu ea, e uşoară şi ieftină.
Dezavantaje: nu e foarte rezistentă.
Recomandată pentru: situaţii de urgenţă, veterinar, cosmetică, plimbări, mâncat de pe jos, distrugeri în casă.
Nerecomandată pentru: dresaj, agresivitate, pază.

Botniţa din piele (de tip coş)
Avantaje: e cea mai sigură, circulaţie bună a aerului, e destul de uşoară, nu poate muşca sau mânca, folosită de câinii de muncă.
Dezavantaje: e scumpă.
Recomandată pentru: orice situaţie, cea mai bună pentru pază.

Botniţa de metal
Avantaje: e rezistentă, circulaţie a aerului mai bună decât la orice altă botniţă, nu poate muşca sau mânca, poate să bea apă.
Dezavantaje: e grea, câinele poate lovi destul de tare cu ea.
Recomandată pentru: orice, mai puţin pază.
Nerecomandată pentru: pază.

Ce mărime
Cel mai bine, mergeţi împreună cu căţelul şi probaţi mai multe botniţe.
Altfel, măsuraţi de la nasul câinelui la ochi pentru lungime şi măsuraţi grosimea botului, la 2-3 cm sub ochi, valoare la care adăugaţi 2 cm.
Cum am amintit deja, unele rase au botniţe special făcute pentru fizionomia lor. Nu încercaţi să puneţi o botniţă de ciobănesc german unui câine cu botul scurt (sau invers). Cel mai simplu este să mergeţi şi să probaţi mai multe botniţe.

Program
1. Prezentaţi botniţa câinelui de la distanţă şi încurajaţi-l să vină s-o miroasă, recompensându-l când o face. Câinele care a prins teamă de botniţă trebuie lucrat mai mult la pasul acesta; treceţi mai departe doar când arată că tolerează prezenţa botniţei fără probleme şi când poate sta lângă ea fără să pară preocupat.
2. Atrageţi atenţia câinelui cu ceva mâncare şi puneţi-o în botniţă, asigurându-vă că vă vede. Încurajaţi-l să bage botul înăuntru după mâncare, dar nu mişcaţi botniţa spre el şi nu-l forţaţi, nu puneţi mâna pe el. Dacă botniţa nu e închisă la capăt, puneţi o cârpă sau ţineţi mâncarea acolo cu degetele, din afară. Repetaţi de minim 3-4 ori pe zi timp de câteva zile.
3. Procedaţi ca la pasul 3, dar nu puneţi mâncare în botniţă; arătaţi-i-o, el îşi va băga botul, apoi daţi-i mâncarea din mână, după ce scoate botul. Câteva repetiţii pe zi timp de câteva zile vor fi suficiente.
4. Începeţi să ţineţi de curelele botniţei (fără să le prindeţi) când are botul înăuntru, dar nu-l forţaţi şi nu-l ţineţi mai mult de 1-2 secunde. După câteva repetiţii, puteţi începe să măriţi încet timpul cât îl ţineţi acolo la 3-4 secunde, apoi chiar mai mult.
5. Asiguraţi-vă că aţi legat bine botniţa, că nu poate să o scoată, preferabil legaţi-o şi de zgardă.
6. La un moment dat, orice câine va începe să se zbată, încercând să scoată botniţa. Lăsaţi-l să se zbată, nu-l băgaţi în seamă, nu-l certaţi şi nu-l opriţi ! E important să vadă singur că nu o poate scoate (de aici şi importanţa punctului 5).
7. Botniţa o scoateţi doar când stă calm, niciodată dacă se zbate, trage, etc., pentru că va învăţa că, dacă se zbate, botniţa iese. Dacă începeţi să o scoateţi iar el se zbate, opriţi-vă, ignoraţi-l (punctul 6) şi aşteptaţi să se calmeze, dar nu doar de formă, trebuie să fie calm.
8. De acum ar fi bine să lucraţi doar afară, când nu e cald. Acum puteţi să legaţi curelele, dar eliberaţi-l după 1-2 secunde şi recompensaţi-l, urmând strict paşii 5, 6 şi 7. După câteva repetiţii, lăsaţi-l mai mult timp cu botniţa legată. Într-o săptămână, puteţi progresa până la a-l lăsa câteva minute cu ea, atenţie însă la punctele 5, 6 şi 7.
9. Legaţi-i botniţa zilnic câte 5 minute, apoi 10, 15, din nou 5, etc., timp de încă o săptămână. După ce ajungeţi la 15-20 de minute, iar câinele nu mai are nicio reacţie, puteţi reduce timpul la 1-2 dăţi pe săptămână, apoi o dată la 2 săptămâni timp de o lună şi, în fine, o dată pe lună. Pentru a nu „uita”, e bine să-i puneţi botniţa măcar o dată pe lună şi să-l lăsaţi câteva minute cu ea, atât prin casă cât şi afară.
10. Programul acesta poate dura mai mult de două luni, dar poate dura şi doar câteva zile sau chiar ore, depinde de câine şi de modul cum lucraţi cu el. Esenţialul este să înţelegeţi că, dacă vă grăbiţi şi-l forţaţi, câinele va începe să refuze botniţa şi va trebui s-o luaţi de la început, iar acum va dura mai mult decât ar fi durat în mod normal. Mai bine mergeţi mai lent, dar sigur.
 
Forum » Useful information » Dresaj » Obişnuirea cu botniţa
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright pitbulls.ro © 2018 | Free games templates